• Örebro konsthall

  Konsthallen i Örebro syftar till att ge spännande upplevelser till stadens invånare och besökare. Man visar svensk konst samtidigt som internationell av hög kvalitet. Tanken är att konsten ska göras tillgänglig för alla och spridas bland både unga som gamla. Idag finns omkring 8300 verk bevarade och de flesta av dessa är utlånade till kommunens verksamheter vilket gör att de går att se på flera olika platser. Cirka 300 av dessa verk har placering utomhus. En spännande tradition startades 2008 då Örebro konsthall skapade Open ART. Vid detta tillfälle tar konsten även staden i en stor utomhusutställning för samtida konst. sevärdhet i Örebro

  Numera drivs detta projekt i en egen organisation och lockar ofta mängder med folk. För de som själva vill hänga dessa konstverk på sina väggar i hemmet så finns många reproduktioner att köpa. En hel del kända designers verk finns även på http://www.luceart.se/ som samlat både konst, belysning och inredningsdetaljer under samma tak. Runt om i landet anordnas idag en rad olika konstresor till både konsthallar och andra kända platser. Till Örebro konsthall kan man komma när som helst. Både verksamma konstnärer och andra lockas till inspiration genom att ta del av kända verk.

  Konst i hemmet

  När det kommer till vår egen inredning och konst i hemmet är det upp till var och en att inreda efter smak. Många väljer verk som harmonierar med den övriga stilen i hemmet och som kanske till och med förstärker den. Genom att välja ett motiv som tilltalar kan man ofta helt bortse från vad verket kostar. Många litografier och reproduktioner är väldigt fina och behöver inte kosta så mycket. Hur man väljer att placera sina verk är också viktigt. En bra riktlinje brukar vara att hänga dem i ögonhöjd. Ofta hängs tavlor allt för högt upp vilket skapar en obalans i rummet. Mindre konstverk fungerar oftast bra att hänga upp i en grupp på väggar eller i mindre rum. Tavlorna bör inte hängas för långt isär och det brukar vara bra att välja tavlor som på något sätt passar ihop. Kanske har ramen samma färg eller så går motiven i samma färgskala. Men det kan också bli en häftig effekt om man bryter av en vägg med modern konst med en abstrakt affisch eller ett äldre verk.

  Vilka färgval du har i hemmet spelar också roll. Har du inrett med svart och vitt kan det passa bra med grafisk konst eller enfärgade ramar. Det ska vara skönt att vila ögonen på väggen. Är du en mer ombytlig person som gärna vill förändra din vägg kan du istället välja att hänga upp en tavellist. På den kan du sedan ställa dina ramar och låta dem luta mot väggen. På detta sätt kan man enkelt blanda verk och kanske även placera ut andra detaljer bredvid dem. Detta kan vara allt i från julgranskulor till mindre vaser med sommarblom. Mycket av inspirationen till ditt eget hem kan du få genom ett besök på någon av landets olika konsthallar.

  Mer info om Örebros konsthall finner man på denna länk.