• Fyra kändisar från Örebro

  Fyra kändisar från Örebro

  Örebro är känt för mycket. Idag är det bland annat känt för sitt slott, men tidigare har det varit känt för sina skofabriker och sina kex. Något annat som ökar kännedomen är kända personer från staden och hur de representerar den. Från Örebro kommer flertalet kändisar som syns, om inte dagligen, så åtminstone väldigt ofta i både radio och tv. Här är fyra kändisar från Örebro. 

  1.     Josef Fares

  Josef Fares kom till Örebro som tioåring. När det blev dags för högre studier lämnade han dock Örebro för att åka till Stockholm och studera filmregi på Dramatiska Institutet. Därefter har han skapat ett flertal uppmärksammade verk, framförallt när det gäller film, men även när det gäller datorspel.

  Bland filmerna kan Jalla! Jalla! och Kopps noteras. Bland datorspelen kan hans första spel nämnas, Brothers: A Tale of Two Suns, som han utvecklade tillsammans med en spelstudio. Genom sin karriär har han fått flera utmärkningar, bland annat Nordiska rådets filmpris för filmen Zozo.

  2.     Fares Fares

  Även Fares Fares, Josefs bror, har gjort sig ett stort namn inom svensk film. Från början tänkte han att han skulle bli ingenjör och påbörjade en teknisk linje på ett gymnasium i Örebro. Vägen in till filmrutan började med att han fick frågan om att vara med i en teatergrupp. Han flyttade sedan ner till Göteborg för att gå en teaterkurs i Mölnlycke på två år.

  Under sin studietid bekantade han sig med Torkel Petterson, som han sedan skulle spela mot i sin brors film Jalla! Jalla! och Kopps. Därefter har han gjort roller utanför Sverige, bland annat i actionfilmerna Safe House och Zero Dark Thirty.

  3.     Cajsa Warg

  Cajsa Warg är en känd historisk person från Örebro. Hon föddes i början på 1700-talet och är uppmärksammad för att skrivit en av de mest inflytelserika kokböckerna från 1700-talets mitt till början av 1800-talet.

  Även om hon föddes i Örebro var det en stad hon lämnade ganska tidigt. Hon flyttade hemifrån för att arbeta och började som hushållerska hos välbärgade familjer i Stockholmsområdet. Bland annat arbetade hon hos Leonard Klinckowström, som var statssekreterare och överpostdirektör.

  4.     Millencolin

  Millencolin är de enda musikerna på listan, och kanske de mest kända musikerna i modern tid att komma från Örebro. Bandet grundades i början på 1990-talet och är aktiva än idag. Millencolin har haft en stor och trogen fanskara genom åren, men har kanske inte getts plats på den riktiga mainstreamscenen särskilt länge. Millencolin spelar punkrock, en genre som kanske inte alltid lämpar sig så bra på alla radiokanaler.